Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το καλοκαίρι έφτασε και έφερε μαζί και τα φρούτα του! Μάθε πού μας ωφελούν





Νόστιμα πεπόνια, γλυκιές φράουλες, ζουμερά ροδάκινα και παγωμένες φέτες καρπουζιού είναι μόλις μερικά από τα αγαπημένα φρούτα που έχεις συνδυάσει- δικαίως- με την έναρξη του καλοκαιριού. Εκτός όμως από το να δροσίζουν τον ουρανίσκο, προσφέρουν και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σου. Μάθε τα μαγικά τους...
Καλά τα αχλάδια, τα μήλα και τα πορτοκάλια όμως η αλήθεια είναι ότι τα βαρεθήκαμε λίγο.
Έτσι, καθώς το καλοκαίρι προχωρά και η ζέστη αρχίζει να γίνεται εκνευριστική, η όρεξη μας για οτιδήποτε βαρύ ή τηγανητό αντικαθίσταται με μια αυτή για τα φρούτα εποχής. Γιατί όπως και να το κάνουμε οι στιγμές δροσιάς που σου προσφέρει το καρπούζι ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι δε μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα καλοκαιρινά φρούτα και πού μας ωφελούν;

- Καρπούζι

 
Το καρπούζι παίρνει επάξια τον τίτλο του καλοκαιρινού βασιλιά των φρούτων.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, καταφέρνει να μας χορτάσει, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό μας κρατά ενυδατωμένους.  Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε νερό, όπως και φυσική ζάχαρη, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο κ.ο.κ. Τα αντιοξειδωτικά του -και συγκεκριμένα το λυκοπένιο- καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τον οργανισμό από φλεγμονές και τη δημιουργία διάφορων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Επιπλέον το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στη βελτίωση της πνευματικής υγείας, συμβάλλοντας στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου,ενώ το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Φυσικό φάρμακο λοιπόν. Θερμίδες: Περίπου 30 στα 100 γραμμάρια του φρούτου.

- Φράουλες

 
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, μαζί με το καρπούζι.
Οι φράουλες συνδυάζουν τη γλυκιά τους γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από αυτές. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και μαγνήσιο δρα ευεργετικά ως προς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενώ το ιώδιο που περιέχουν αποδεικνύεται σημαντικό ως προς τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Όσο για τη θερμιδική τους αξία; Περίπου 35-45 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ανάλογά με το μέγεθος. Συνεπώς, βουρ στις φράουλες!

- Βερίκοκα

 
Τα βερίκοκα, γεμάτα γλύκα και αντιοξειδωτικά, είναι αυτό που λέμε 2 σε 1.
Ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.  Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη και η επικατεχίνη. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Επιπλέον, εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, προστατεύοντας τα αγγεία. Περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και κάλιο. Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τόσο ωμά όσο και αποξηραμένα, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Θερμίδες: Περίπου 25 το ένα βερίκοκο.

- Ροδάκινα

 
Γνωστά και ως κίτρινος χρυσός και όχι άδικα, καθώς είναι πραγματικά πολύτιμα για την υγεία μας.
Κάθε ροδάκινο αποτελείται κατά 89% από νερό, κοινώς είναι το κατάλληλο φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.  Είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.α. Προστατεύει  από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση. Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση.

- Κεράσια

 
Τα κεράσια είναι ένας μικρός θησαυρός.
Τα κεράσια μας ανακουφίζουν από το φούσκωμα χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας. Περιέχουν κι αυτά βιταμίνη C, E, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και μάλιστα χάρη στη μελατονίνη τους, μας διευκολύνουν στον ύπνο. Σύμφωνα με μερίδα ειδικών, επίσης, φαίνεται πως ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, έτσι ώστε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, να μας βοηθήσουν να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Με μόλις 4 θερμίδες το κάθε κεράσι, δύσκολα θα παχύνουμε.

- Πεπόνι

 
Μπορεί να έχασε έναντι του καρπουζιού στο αιώνιο δίλημμα του oneman παρ' όλα αυτά το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση.
Όσο για τα οφέλη του στην υγεία; Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον ένα τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά., προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Το πεπόνι μας δίνει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια, μιας και αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό.
- Bατόμουρα

Είναι μικρά αλλά θαυματουργά.. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος.
Είναι πλούσια σε ίνες και ιχνοστοιχεία  ήπια "αντιβιοτική" δράση, κυρίως χάρη στην μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν καθώς και σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεϊνη, μια ουσία που είναι πολύ καλή για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα αναγκαία για τους άντρες, καθώς τους προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα βατόμουρα όμως είναι φάρμακο και για άλλους τύπους καρκίνου καθώς η δράση τους συνίσταται στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA, αλλά και στην αύξηση του ενζύμου GSTpi, που αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά.

- Δαμάσκηνα

 
Τα δαμάσκηνα, είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, αποτελούν μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Όσο για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα; Μελέτες έχουν δείξει ότι προσλαμβάνουν την οστεοπόρωση, ενώ  Παράλληλα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες θερμίδες.

- Σύκα

 
Μπορεί  από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη να το προτιμούμε σε αποξηραμένη μορφή, όταν όμως έρχεται το καλοκαίρι έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε φρέσκο.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα είναι υψηλό σε ασβέστιο.  Ακόμη, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.

- Μούσμουλα

 
Οι ζουμεροί καρποί με την ντελικάτη και ιδιαίτερη γεύση (που σε πολλούς δεν αρέσει) κάνουν την εμφάνισή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 42 θερμίδες.

- Aκτινίδια

To ακτινίδιο είναι πραγματική βόμβα βιταμινών.
Γνώριζες ότι με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτεται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C; Αυτό σημαίνει πως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Όσο για τα μαύρα μικρά (για πολλούς και ενοχλητικά) σπόρια στο ακτινίδιο, να πούμε ότι είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

- Ανανάς

 
Πολλοί αρκούνται στο να τον γευτούν σκέτο!
Ο λόγος για τον ανανά, ο οποίος σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και έντονη άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις λιποδιαλυτικές λειτουργίες του οργανισμού. Περιέχει σεβαστές ποσότητες βιταμίνης C, B1 και φυτικών ινών, ενώ  συνεισφέρει θετικά και στην λειτουργία του θυρεοειδή. Όλα αυτά δρουν συνδυαστικά στην θωράκιση του οργανισμού μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.
Πρόσθεσέ τα στην φρουτοσαλάτα, .ή απλά κατανάλωσέ τα σκέτα! Όπως και να'χει τα φρούτα δουλεύουν για σένα, δε νομίζεις;

Πηγές: diatrofi.gr, in2life.gr, historyofgreekfood.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: