Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΚΟΥΙΖ : Ποία φρούτα είναι γλυκά σαν μέλι και νομίζουμε λανθασμένα πως έχουν πολλές θερμίδες; Τα σύκα!

Λευκόσαρκα ή μαύρα, μεγάλα ή μικρά, Αυγουστιανά ή Σεπτεμβριανά, τα σύκα είναι πολύ διαδεδομένα στη Μεσόγειο, όπου οι συκιές λόγω του κλίματος μεγαλώνουν σχεδόν «μόνες» τους, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Τα σύκα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, παρόλα αυτά όσοι ενδιαφέρονται για το βάρος και την σιλουέτα τους τα θεωρούν, λανθασμένα φυσικά, παχυντικά.
Τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Τρώγονται μόνο όταν είναι ωριμασμένα και όταν τα σάκχαρα τους έχουν αυξηθεί ήδη πάνω στο δέντρο και γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς παχυντικά. Η γλυκιά τους γεύση μας ξεγελά και πιστεύουμε πως έχουν ζάχαρη, κάτι που φυσικά δεν είναι αληθές.
Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο, ενώ είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες.

Το κάλιο των σύκων βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Τα σύκα αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος ενώ είτε είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, έχουν την ίδια ακριβώς επίδραση.

Είναι χορταστικά χωρίς να παρέχουν πολλές θερμίδες
Λόγω τον φυτικών ινών τους, έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν την πέψη και την χώνεψη γιατί έχουν μεγάλο χρόνο διάβασης από το έντερο, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. 1 μέτριο φρέσκο σύκο έχει περίπου 35 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο ξερό σύκο έχει περίπου 50 θερμίδες.

Μακροχρόνιες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των σύκων σε καθημερινή βάση, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα σε σημαντικό βαθμό και κατ’ επέκταση είναι δυνατόν να αποτραπεί μακροπρόθεσμα η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
Η πλούσια περιεκτικότητά των σύκων σε ασβέστιο που δυναμώνει τα οστά αλλά και σε κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα, καθιστά τα σύκα σημαντικούς συμμάχους ενάντια στην οστεοπόρωση.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Τα σύκα βοηθούν στην σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών και είναι δυνατόν να αυξήσουν την ερωτική μας διάθεση, φυσικά καταναλισκόμενα σε καθημερινή βάση. Από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν αφροδισιακά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται, «κολλάει» στον ερεθισμένο λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο. Από τα παλιά χρόνια, χρησιμοποιούνταν σαν κατάπλασμα για τα κρυολογήματα.





Στον πίνακα αναφέρονται τα θρεπτικά συστατικά των σύκων :
Θερμίδες (1 ωμό)35 kcalΦώσφορος163 mg
Σάκχαρα55-60 grΜαγνήσιο91,5 mg
Πρωτεΐνες4,0 grΚάλιο138 mg
Σίδηρος4,2 mgΒιταμίνη Α80 I.U.
Φυτικές Ίνες6,7 gΒιταμίνη Β10,073 mg
Ασβέστιο186 mgΒιταμίνη Β20,072 mg

Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε τα σύκα, όπως όλα τα φρούτα, άφοβα, είτε παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής είτε όχι. Όπως όλα τα καλούδια της διατροφής μας, έτσι και τα σύκα, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η υπερκατανάλωσης τους μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες και γαστρεντερολογικά προβλήματα, ενώ τα σποράκια που περιέχουν στον πυρήνα τους, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με ευαισθησίες στο στομάχι και το έντερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: